Rapport med gott bröd

Kossorna mjölkas fortfarande morgon och kväll även om antalet minskas då lönsamheten inte längre tyder på att mjölkkor är rätt bransch. Vet inte vad det är meningen att man ska leva av som mjölkbonde men inte är det avkastningen för mjölken i alla fall!

Skogsmaskinerna kör på, just nu hemmavid.

Alla som ledsnat på semlor nu kan prova att baka limpa istället, här är ett recept på ett jättegott bröd.


 

Brittas grovspecial          2 limpor

5 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

3 dl rågsikt

2,5 dl rågkross

1 dl vetekli

0,5 dl vetegroddar

1 tsk salt

4 tsk bikarbonat


1 l lättfil

0,5 dl honung

2 dl sirap


Blanda ihop det torra först och ha sedan i fil, honung och sirap.

Häll upp smeten i limpformar (avlånga sockerkaksformar) med bakplåtspapper i.

Grädda i 100 minuter, 175 grader.


Ät och njut!!!


Burrrr....

I måndags var det kolvriktning utav den böjda styrkolven till skotaren, så när den äldre generationen var till den lokala verkstaden så fick jag äran att fara iväg till det nya centrallagret för Valmet, det har flyttats från Umeå till Järfälla.

När man väl lyckats trassla sig dit så blev man lite paff hur stort det var men efter ett kanonbemötande och en kopp kaffe så var ordern ihop plockad och resan hemåt kunde börja det fina med att få centrallagret så pass nära att det bara skiljer en halvtimme med bil mot där man brukar hämta annars är att det sparar en dag varje gång det står still.


Nu är skotaren ihop plockad och den rullade ut i skogen före frukost igår morse, (då hade vi fått hem delarna i vanliga fall).

Under dagen kom det ca 1cm nysnö och kylan samt blåsten tillsammans med stillastående skruvande gjorde att man trodde att det flyttat in två isbjörnar i stövlarna framåt kvällen, med andra ord så var det skönt att komma in i värmen.


Här är en länk till en foderplats, kan vara kul när det händer något (både ljud och bild).

http://www.looduskalender.ee/en/node/2166

klicka sedan på denna på sidan för att starta direct stream link.

/Stefan


Dåligt med uppdateringen?

Ja, vi har varit väldigt dåliga på att skriva vad som händer men idag är det ju söndag och det brukar innebära att det ska vara lite lugnare, det kan man nog säga att det varit idag. Började dagen med lite sovmorgon (inte jättelätt med morgonpigga barn men det blev i alla fall inte lika tidigt som en arbetsdag). Tommy stannade och åt frukost hos oss på hemvägen, han har ladugårdspasset idag så han skulle hem och sova efter frukosten.
Skotarn gick sönder igår och den står nu riven och väntar på delar, ska förhoppningsvis komma på tisdag. Annars har det gått bra att skota nu när det är så bra i skogen.
I fredags kom frugan och barnen ut och bjöd på grillad korv, gott! Efter det klarade vi oss till halv elva på kvällen man kan säga att vi gned på som illrar med spikskor... :-)



Stefan

Lägesrapport

Nu har Tommy och jag hunnit med en hockey match i Gävle, var en resa ihop med övriga frilansande huggare.
Matchen slutade med förlust men i gott sälskap så spelar det inte så stor roll!

Igår kväll hämtades vedmaskinen, den kommer att fortsätta sitt liv i Vimmerby och 20 minuter efter att den lämnat gårdsplanen stod den nya maskinen där. Snacka om tillfälligheter!
Samma sort som förut så nu återstår att se om den går lika bra, det är svårt att vara bättre.

Jag avslutade gårdags kvällen med att flytta skördaren till nytt område.
Idag skall vi ta hem skotaren ifrån Vendel samt köra vildsvinsfoder till Forsmark och på eftermiddagen skall vi lyfta av en rävfälla.
Det är provmjölknings dag också, (man testar kornas mjölk).

Kul att så många har röstat hittills på namn  till lilla kalven (på www.lantmannen.se). Hoppas några till röstar innan fredagen då röstningen avslutas och kalven döps. Undrar hur man gör en namncermoni för kalvar? Något att fundera på till fredag!

För övrigt kan jag meddela alla som sitter inne att det är en toppendag ute, snö på backen (ingen jättemängd), strålande sol och ca -10 grader.

Stefan

RSS 2.0